Newsletter Subscription

Tonbridge School, Kent

Science Lab Refurbishments

Tonbridge School, Kent

Klick were selected by BDP, in conjunction with Tonbridge School to design and install the specialist laboratory furniture for The Barton Science Centre. The aim of the new extension was to revolutionise the way science is taught at Tonbridge School and encourage cross curricular collaboration. The Klick design team impressed us as they had the flexibility to work with BDP to find bespoke solutions to meet the school’s needs. Klick were key in their contribution to design meetings with the school to ensure the desires of each science department were accurately interpreted. At the initial stages of the 2 year design phase Klick built prototypes of the bespoke furniture items for testing and investigated alternative worktop materials. They refined the layouts for each of the laboratories and produced 3D CAD drawings to illustrate the new designs, giving us confidence in the final product. Their installation team were helpful and proactive throughout the project. The feedback from the school is extremely positive commenting that the new science facility provides a world class environment for innovative teaching and learning.

Daniel Walder - Associate Architect, BDP London

PROJECT BRIEF

The Tonbridge School science centre dates back to 1887. The modernisation and extension was not simply about creating more science labs, the school wanted to design a world-class hub for teaching, learning, innovation and discovery. Each science lab was to have a unique design. Klick worked with Baxall Construction and BDP to turn the extremely ambitious project into reality.

 

THE RESULTS

Klick worked closely with BDP to develop 19 inspirational practical labs / classrooms all with bespoke furniture. The school wanted to transform the way science was taught and understood by their pupils; making science more engaging. We designed the furniture and lab layouts to promote collaboration between students. The focus was on clean lines and symmetry, making the furniture seamlessly integrate with the contemporary architecture.

 

To help achieve this look the central island worktops were designed to give the illusion that they are floating. The Klick design team developed a bespoke cantilever framework to support the Velstone worktops without the addition of leg frames. Our designers also built bespoke teaching lecturns with self-contained, concealed power and data sockets. The 17 units were designed to provide the staff with a flexible teaching resource which could be relocated and connected to the nearest power/data floorbox.

 

The end result is an inspirational space at the heart of the school with cutting edge facilites to encourage pupils to embrace the scientific world.

PROJECT DETAILS

  • Free comprehensive design and consultation service
  • 2D & 3D CAD drawings provided
  • Full project management service
  • Design & prototyping of bespoke furniture
  • Supply of 17 bespoke teaching lecterns
  • Supply and installation of furniture

Contact us for a free no obligation quote

 

Project Description:

Installation of furniture for 17 school science labs, 2 theory rooms & 3 prep rooms

Value:

£361k

Architect:

Duration Of Work

9 week phased programme

Category
Refurbishment, Science
Tags
Refurbishment, science, Science laboratory
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly